Rejs med tilbage i tiden og oplev pyramider, gamle templer og underjordiske gravsteder. På denne 7-10 dags tur, får du alt det bedste Egypten har at byde på. Turen starter i Kairo og slutter i Luxor, hvor der er mulighed for luksus Nilen samtidig med, at der skal ses på gamle templer. Turen her er dog ikke en badeferie, men mere ment til turister, som elsker kultur.
Tips inden afrejse: Der er utrolig mange sælgere i Egypten, som vil prøve at sælge ting til dig eller snyde dig. Her er nogle nyttige begreber, som kan bruges til at afhjælpe problemet med at blive jagtet rundt dagen lang.
Tip 1: Lær dig selv nogle arabiske gloser, som signalerer, at du ikke bare er en turist som alle de andre.
Vær høflig når du møder andre og sig ’Salam aleikum’
Hvis en person siger salam aleikum til dig, svarer du bare ’Aleikum salam’ tilbage.
Et andet meget nyttigt begreb, når det kommer til gadesælgere er ’La, shukran’. La betyder nej og Shukran betyder tak. På den måde afviser du høfligt de ivrige sælgere.
Hvis du har købt noget, bliver sat af med din taxi, får din mad på en restaurant eller bare får hjælp generelt, så siger du bare ’Shukran’.
Tip 2: Nu når du er blevet miniparlør er du også blevet klog nok til at ikke at blive snydt af sælgerne. Mange sælgere ved især attraktionerne, starter med vanvittig høje priser. Nogle gange helt op til 20$ pr. genstand. Ved bare at gå videre sænker de priser mere og mere. Vi fik f.eks. 3 stk. souvenirs til 1$ i alt, altså de samme ting, som kostede 20$ pr. stk. før
Tip 3: Lad dig ikke snyde af fake-varer. Et af de helt store syndere, når man køber ind på de lokale markeder, er at man ender i turistmarkedet. Her er priserne dyrere, men de sælger også tit falske varer. Det mest berømte eksempel er nok safran. Her sælges der på turistmarkederne safflower i stedet for safran. På den måde bliver man snydt til at betale dyre penge, for et meget billigere krydderi.
Safran kendes på den stærke røde farver, også bliver den stort set altid solgt i mindre mængder. Safflower er helt gul/orange, hvilket snyder mange turister, da safran i madlavning bliver gult. Netop dette kan også vise den ægte safran frem for den falske. Hvis man tilføjer bare en dråbe vand på den røde safran, så vil vandet blive gult med det samme. Dette er en nem måde at tjekke ægtheden på.
Tip 4: I Egypten gøres der meget brug af både Uber og søster appen Kareem. Disse er næsten altid billigere end at køre i en normal taxi.
Tip 5: Brug TripAdvisor appen til at finde spisesteder. Mange kan godt få dårlig mave eller lignende ved at spise på mindre gode restauranter. Det gælder om at undgå dette så vidt muligt. Her er TripAdvisor god, fordi du kan gå efter andres ratings. Ikke spis på steder, som har under 4 i vurdering. Gå også gerne efter steder med mange vurderinger.
Tip 6: PAS PÅ i trafikken! Kairo er en meget hektisk storby, og flere steder, er man nødt til at krydse 4-6 sporede veje, fordi der ikke er fodgængerovergange eller fortove mange steder. Her er et godt råd at følge de lokale. De ved, hvordan det skal gøres. Gå helt op af en lokal over vejen, for at passere på den sikreste måde. Det kan godt virke grænseoverskridende i starten, men det kommer man til at gøre mange gange.
Nå… med de tips, er vi klar til afgang!
Dag 1-2 – afgang fra Danmark til Kairo
Du kan rejse direkte til Kairo fra Københavns lufthavn. Flyveturen tager under 5 timer, så det er hurtigere end at flyve til eksempelvis de Kanariske Øer. Hvis man vil, er det også muligt at flyve fra de andre lufthavne i Danmark, blot med en enkelt mellemlanding. Vi fløj fra Billund Lufthavn. ¨
Efter touchdown i Kairo, skal I ud til jeres hotel. Egypten er forholdsvist billigt, så du kan sagtens finde 5-stjernede hoteller til 2-4.000 kr., for 4 nætter! Der er et væld af muligheder. Jeg vil anbefale at finde et hotel op af Nilen eller tæt på pyramiderne, da dette er de mest turistede steder. I Kairo vil jeg anbefale de mest turistede steder, da vi ikke ønsker at bo steder, hvor der kan opstå uroligheder.
Dertil skal det nævnes, at jeg har været i Kairo 3 gange, og har aldrig oplevet problemer!
Brug den første aften og den næste dag på at slappe af på hotellet, inden eventyret for alvor går i gang.
Dag 3 – The Egyptian Museum
I 2023 (måske) åbner The Grand Egyptian Museum (GEM), også vil jeg klart anbefale at tage derhen i stedet, da store dele af udstillingerne bliver flyttet derhen. Vi tog til Egypten i 2021, for at se det nye museum, fordi det skulle åbne der, men det er blevet udsat 5-6 gange nu efterhånden.
Hvis du har set Min Søsters Børn i Egypten, så kender du også dette museum. Det er her hvor de pakker Blob (så vidt jeg husker) ind som en mumie for at skræmme Fru Flindt! OG, mumier er der nok af på dette museum. Faktisk er der en hel afdeling kun med mumier, ligesom der er en hel afdeling kun med kister fra mumierne.
Museet er pakket med arkæologiske fund fra Det Gamle Egypten, og det er virkelig en oplevelse at gå rundt og se de flere tusindår gamle genstande.
Den største attraktion på museet er dog Tutankhamons guldsmaske, som han blev begravet med. Tutankhamon er en af de mest berømte faraoer, som har regeret over Egypten. Ikke fordi, at han opnåede noget stort, men fordi han er den eneste farao, som er blevet fundet, uden at gravrøvere har stjålet ting i graven. Derfor kan man helt unikt få lov at se denne guldbelagte maske, samt tusindvis af andre genstande, som han var begravet med.
Tutankhamons selv, skal vi se i Luxor, fordi hans mumie er nemlig stadig, i hans grav kammer, i Valley of The Kings.
Indgangspris (2023): 75 EGP (18 kr.)
Årlige besøgende (2021): Omkring 900.000
Dag 4 – Pyramiderne i Giza (The Great Pyramids of Giza)
For mange, er dette hele grunden til at komme til Egypten! Pyramiderne i Giza, er nemlig et af de syv vidundere, og drager turister og arkæologer fra hele verden til alle årets dage. Man har helt sikkert set billeder eller dokumentarer fra netop disse enestående pyramider, men når man ser dem i virkeligheden, er de endnu større end de er på TV.
Pyramiderne i Giza består af 9 pyramider og den fantastiske sfinks. Dem som man kender hjemmefra, er de 3 største som hedder Kheops, Khefren og Mykerinos. Dette er dog i græske navne, så ikke vær forvirret, hvis egypterne kalder dem deres egyptiske navne (Khufu, Khafra og Menkaura).
Når man står ved pyramiderne, forstår man godt, hvorfor de er en del af de syv vidundere. Man står dog og klør sig i hovedbunden, mens man prøver at finde ud af, hvordan pokker de er blevet lavet. Over 25.000.000 tons sten er brugt til pyramiderne, og de er indtil den dag i dag stadig et mysterium. Derudover er der utrolige detaljer ved arkitekturen, som også har chokeret arkæologer verden over. Disse kan man læse meget mere om eller se videoer på YouTube om.
De er i hvert fald enestående og et besøg værd!
Note: Hvis man er sulten efter besøget, så er der en Pizza Hut lige ved siden af, hvor man på 1.-2. etager har udsigt over pyramiderne!
Indgangspris (2023): Prisen er 200 EGP, hvilket kun svarer til 45 danske kroner.
Årlige besøgende (2021): Over 14.000.000 turister besøger pyramiderne hvert år! Det gør også pyramiderne til en af de mest besøgte turistattraktioner i verden.
Tip: Der er utrolig mange sælgere ved pyramiderne. Lad vær at lade dig snyde af folk med kameler, som siger det er gratis ta komme op på en eller tage billeder af en.
Dag 5 – Pyramide sightseeing omkring Kairo
Mange tror, at de eneste pyramider, der er i Egypten er pyramiderne i Giza. Dette er slet ikke sandt. Der er over 100 pyramider i Egypten, og mange af dem er rundt om Kairo. Derfor er det oplagt at tage på pyramide sightseeing udenfor Kairo. Det fede ved pyramiderne uden for Kairo er, at de er bygget op på forskellige måder, alt efter, hvilken tid de er fra. Du finder derfor pyramider i mange forskellige former.
Indgangspris (2023): Alle pyramiderne har en lille indgangs fee, mens taxien vil koste mellem 100-300,- alt efter, hvor god, du er til at prutte om prisen.
For at komme ud til disse unikke pyramider, er man nødt til at have et køretøj! Vi lejede en Uber ud til den første pyramide, også på vejen spurgte vi, hvad han skulle have for at køre os rundt hele dagen. Vi kom af med 150,- for at blive kørt rundt i 5-6 timer!
Der er to primære lokationer uden for Kairo, hvor pyramiderne kan findes: Saqqara og Dashur
Ved Saqqara besøgte vi 3 pyramider. Den mest interessante var The Step Pyramid of Djoser. Denne fantastiske pyramide, er som navnet antager en ‘trin-pyramide’ Den er altså opbygget i trin! Pyramiden menes at være den ÆLDSTE stenstruktu i verden! Udover step pyramiden kan man også finde Pyramid of Unas og Pyramid of Userkaf. Selvom de ikke er ligeså store eller flotte, er det stadigvæk unik historie, som tiltrækker mange turister hvert år!
I Dashur finder vi 2 meget interessante pyramider. Først finder vi Bent Pyramid (også kendt som Pyramid of Sneferu), som også er ligesom dens navn. Pyramiden har nemlig en finurlig bøjning i det sidste lag, som gør den meget speciel og unik! Pyramiden ligger ude midt i ingenting! Det er virkelig et flot sted. Man kan også komme ind i pyramiden, hvis man tør!
Den anden pyramide, kan man faktisk se, i horisonten, fra Bent Pyramid. Den hedder Red Pyramid og er den tredje største pyramide i hele Egypten! Denne pyramide kan man også komme ind i, men det kræver at man er god til små rum! Man skal nemlig kravle (ja kravle!!!) ned af en meget lang gang. Hernede kan man bevæge sig rundt i de små rum, og det er så fascinerende.
Efter besøget her kan I tage tilbage mod hotellet!
Note: Ved alle pyramiderne sidder der lokale og holder vagt. Det er meget almindeligt, at man giver de lokale en skilling, når man går ind i pyramiderne.
DERUDOVER… Husk vand, det kan være meget meget varmt udenfor pyramiderne, så tag i hvert fald et par flasker eller 3 med hver.
Dag 6 – Transport dag til Luxor
Turen går nu mod endnu et historisk sted i Egypten. Længere mod syd, langs Nilen, finder vi den historiske by, Luxor. Her er største delen af de faraoer, vi kender i dag, begravet.
Turen til Luxor kan gøres på flere måder. Der er budgetmåden (som vi tog), og hvis det ikke er noget for dig, så er det også muligt at flyve.
Transport 1: Hvis du vil prøve en anderledes transportform i Afrika, end man er vant til, så er toget fra Kairo en mulighed. Her kan man både rejse om dagen og om natten. Om dagen er billetterne kun omkring 70-100,- pr. mand, men turen tager også mellem 10-12 timer. Derfor anbefaler jeg, at man tager nattoget. Her får man sin egen kabine, så man kan sove igennem natten, mens toget bevæger sig mod Luxor. Prisen her er dog lidt dyrere, nemlig omkring 550,-.
Billetter kan købes her: https://obs.enr.gov.eg/o-city/obs/enr/railway/en/home
Transport 2: Hvis du ikke lige er for en togtur i Egypten, så kan man flyve direkte fra Kairo. Turen tager under 1 time, og koster heller ikke alverden.
Når du kommer til Luxor, vil jeg klart anbefale det hotel vi boede på. Vi boede på Hilton Luxor Resort & Spa, og det var fantastisk. Hotellet er ved Nilen, og der er en infinity pool helt ned til Nilen. Det er et fantastisk sted, og et af de flotteste hoteller jeg har været på.
Dag 7 – Udforsk Luxor Temple, Temple of Karnak, Avenue of the Sphinxes
I selve Luxor er der fyldt med historiske templer. Man behøver ikke engang ud af byen for at se, hvad de gamle egyptere har opnået!
Tre af de helt store seværdigheder er Luxor Temple, Temple of Karnak og Avenue of the Sphinxes! Luxor Temple er et gammelt tempel, som er blevet brugt af mange af egyptens faraoer. Her er der utallige inskriptioner i de gamle kalksten, som man kan kigge på i timevis.
Temple of Karnak er også helt unikt. I forhold til mange af de andre templer, som er ødelagte af faraoer for at bygge deres eget ovenpå, har man ved Karnak valgt at bygge videre. Templet er derfor enormt, da det ikke er blevet ødelagt af forskellige faraoer.
Mellem disse to fantastiske templer er Avenue of the Sphinxes. Her kan man simpelthen gå fra det ene tempel til det andet, mens der er sphinxes hele vejen. Ruten er 1.7 km lang og indenholder mere end 1000 sphinxes. Det er helt fantastisk, at det har kunne lade sig gøre. Da vi var det, var ruten desværre ved at blive restaureret, en den skulle være åben nu.
Når du alligevel er i Luxor, så er der også et lille, men utrolig smukt, mumie museum, som hedder Mummification Museum. Hvis du har tid, vil jeg anbefale at tage et kig indenfor.
Indgangspris (2023): Luxor Temple: 160 EGP (36 kr.), Temple of Karnak: 80 EGP(18 kr.)
Dag 8 – Dagstur til Valley of The Kings, Valley of the Queens og Mortuary Temple of Hatshepsut
Det her er, hvad jeg vil kalde, den store finale! På Luxors vestbred, er der, indenfor en meget lille radius, pakket med historiske steder. Da vi var i Luxor, fungerede Uber det ikke endnu, så vi tog bare almindelig taxi. Her er det vigtigt at aftale en pris inden afgang! Taxichaufførerne vil gerne køre dig rundt det meste af dagen, da de tjener flere penge på det, end ved bare at køre små ture. På den måde har du også en privat chauffør.
Efter min mening er de største oplevelser ved Luxor, Valley of the Kings og Mortuary Temple of Hatshepsut. Disse er begge på vestbredden, og dem turen i dag går til! Sæt kurs mod Valley of The Kings først.
På vejen kommer man forbi en del andre historiske steder. Bla. Medinet Habu, Colossi of Memnon, Ramesseum og Deir el-Medina. Bed taxichaufføren om at stoppe ved disse fantastiske steder. Det er kun korte stops, som ikke tager mere end 10-20 minutter. De fleste taxier ved godt, at man er turist, og vil helt automatisk spørge om man vil se disse ting. Derfor kan man godt spørge alligevel for at være på den sikre side.
Inden Valley of the Kings, er det også relevant at stoppe ved Valley of the Queens. Det er egentlig en mini-udgave af Kongernes Dal, og der er ikke nær så mange gravsteder. Det er dog stadig et fedt sted. Især, hvis man ser det inden Valley of the Kings.
Ved ankomsten til Valley of the Kings, har man nogle vigtige beslutninger at tage! Ved indgangen skal man nemlig købe entre til de gravkamre man gerne vil se! Her er det en fordel IKKE at have bestilt en tur hjemmefra, fordi disse ture ofte ikke tager i de ekstra tombs, der er.
I den normale indgangspris kan får man adgang til 3 ud af 8 udvalgte kamre. Derudvoer kan man tilkøbe 3 ekstra kamre.
Indgangspris (2023): 240 EGP
Årlige besøgende (2021): Næsten 2.000.000 besøger Kongernes Dal hvert år! Og med god grund.
Af de 3 kamre man har adgang til, anbefaler jeg de her:
The Tomb of Seti II: Efter min mening er der to gravkamre man skal se af dem i den normale billet. Denne her og The Tomb of Ramesses IX.
The Tomb of Ramesses IX: Dette er som nævnt et af dem man skal se, når man er her!
Tomb of Ramesses I: Det sidste kammer er lidt sværere at vælge. Vi researchede en del inden vi kom, og valgt dette kammer. Ligesom de 2 andre, var det helt fantastisk.
Ekstra gravkamre, som koster ekstra ved indgangen:
The Tomb of Ramesses V and Ramesses VI (pris: 100 EGP): Det her er virkelig value for money! For ca. 23,- får du adgang til et af de største gravkamre i hele dalen! Her er både Ramesses V og Ramesses VI begravet.
The Tomb of King Tutankhamen (pris: 300 EGP): Det her er klart den mest besøgte af de gravkamre, man skal købe ekstra billet til. Gravkammeret, og turen der, er faktisk ikke noget særligt overhovedet i forhold til de andre. Det siges dog også at faraoens pludselige død gjorde, at man var nødt til at fremskynde processen. Derfor er kammeret ikke helt færdigt, og derfor ikke lige så flot. Ikke desto mindre, så er Tutankhamen ham selv nede i graven. Her ligger han fint i en glasboks, så alle kan se ham. Hans perfekt bevaret mumie er derfor et MUST, når du besøger Kongernes Dal.
The Tomb of Seti I (pris: 1000 EGP): Det dyreste af de ekstra gravkamre er Seti I graven. Jeg besøgte ikke selv, denne grav, da jeg sagtens mener, at man kan blive mættet af indtryk ved bare at opleve de 5 andre, som jeg har anbefalet.
På tilbage vejen skal I køre forbi Mortuary Temple of Hatshepsut. Dette kæmpe tempel er bygget for at hylde dronning Hatshepsut, og det er også her hun er begravet. Templet er virkelig flot. Man bliver kørt derud i en slags togvogn, hvor man, allerede på afstand, kan se hvor storslået templet er
Dag 9 – Slap af på hotellet
Nu er det på tide med en afslapnings dag, efter alle de indtryk man er blevet mødt med den seneste uges tid! Nyd hele dagen ved poolen og se udover Nilen, mens du tænker tilbage på de oplevelser du har fået i et af de smukkeste og mest lærerige lande i verden. Igen vil jeg klart anbefale Hilton Luxor Resort & Spa.
Dag 10 – Retur til Danmark
Efter en storslået rejse rundt til nogle af de vigtigste steder i Egypten, er det tid til at vende snuden hjemad! Her kan man flyve fra Luxor med en mellemlanding.
Jeg håber, at turen her har inspireret dig til at opleve noget af det mest fantastiske og mytiske historie vi har i verden.
God Rejse
Pingback:De 15 bedste restauranter jeg har spist på i Verden - The Student Traveller