Jeg har altid gået med en drøm om at besøge to specielle lande. Australien og… Madagaskar. Førstnævnte besøgte jeg i 2019-2020, på min længste rejste nogensinde. I år blev det så året, hvor jeg besøgte Madagaskar. Et land, hvor naturen er i højsædet! Faktisk er naturen på Madagaskar så unik, at omkring 80% af alle planter og dyr er endemiske til Madagaskar. De findes altså KUN her. Madagaskar er som nævnt hjemsted for utrolig mange specielle dyr. Af de mest sjove har vi lemuren. Der findes næsten 100 arter af lemuren, men på trods af dette er den endemisk til Madagaskar. Man kan altså kun finde dem her. Lemuren kan variere i størrelsen. Den mindste vejer 30 gram, mens de største kan veje op til 9 kg. Den mest populære art er Kattalemuren (King Julian i Madagaskar filmene). Det er også den man typisk finder i de danske zoologiske haver. Udover lemuren findes der et hav af andre specielle dyr, heriblandt 96 forskellige kamæleon arter. Den unikke natur er hoved grunden til, at jeg ville besøge Madagaskar.
Hvis du, ligesom mig, går med en lille drøm om at besøge det ‘glemte kontinent‘, så frygt ej! Her kommer nemlig min guide til det fantastisk smukke land.
Ønsker man også mere udførlige guides, så er der her en beskrivelse af de bedste naturoplevelser og en med de bedste dyreoplevelser på Madagaskar.
Det praktiske
Før du drager mod Madagaskar, så skal du have styr på nogle ting… Faktisk en del ting. Madagaskar er nemlig et land i Afrika, som er meget svært at komme til. Dette er på trods af, at Madagaskar er verdens 3. største ø (Hvis man ikke tæller Grønland med).
Flybilletter: Da landets infrastruktur ikke er fantastisk, afspejler det også flytrafikken. Det er derfor ikke supernemt at besøge landet. Jo, der er da flytrafik til nogle af feriestederne (Nosy Be og Sainte Marie), men hvis man skal opleve landet, så er det sværere.
Vi fløj fra Billund til Stockholm, også fra Stockholm til Addis-Ababa, og til sidst fra Addis Ababa til Antananarivo.
Skal man opleve flere steder i landet, så er man også nødt til at flyve med indenrigsfly. Disse kan også være problematiske. Flyvningerne drives af Air Madagascar, og er ikke ret dyre. De er heller ikke billige, men de er okay. Problemet er dog, at fly ofte bliver aflyst. Vi havde heldigvis ingen problemer, men det virker til, at det sker i ny og næ. Så jeg vil anbefale, at man har en buffer på en dags tid, så man ikke misser noget af sin tur.
Koordinering: At besøge Madagaskar kræver en del koordinering og planlægning. Man skal have sat sig ordentligt ind i tingene inden man besøger landet, da det vil hjælpe en rigtig meget. Dette forsøger jeg så vidt muligt i dette opslag… Hvis du er i tvivl om noget, er du meget velkommen til at kontakte mig.
Visum: Landet kræver et visum, hvis du besøger landet i mere end 15 dage. Det koster 35 euro og kan bestilles her:
Valuta: I landet bruger man Ariary (MGA) som valuta. Valutaen er ikke meget værd. 100 DKK svarer til 66.000 MGA i skrivende stund. Du kan dog på nogle overnatningssteder betale med Euro. Det samme tager mange lokale rejsebureauer imod (bl.a. vores).
En vigtig information omkring valutaen er, at man ikke kan hæve den ret mange steder, og de steder man kan, er der begrænsninger. Vi fik at vide, at der ikke var hæveautomater, hvor du kunne hæve flere penge end 800.000 Ariary (1200 DKK). Man skal derfor hæve utrolig mange gange (og betale utrolig mange dumme hævegebyr). Man kan dog komme udenom dette ved at veksle i hovedstadens lufthavn. Hæv derfor rigeligt med penge her. Ved mange valutasteder kan man, udover at veksle penge, også hæve penge hos dem. Her kan man hæve så meget man vil. Det vil jeg klart anbefale at man gør.
MasterCard og Visa problemer: I forlængelse af valuta er et meget vigtigt punkt, at det er vigtigt at have nok kontanter. ALTID! Over halvdelen af vores overnatningssteder tog kun i mod VISA, mens nogle overnatningssteder slet ikke tog mod kort. Dette bliver man ikke informeret om eller noget, før man står og skal betale. Og der er ikke mange byer, hvor der lige er en bank, hvor man kan hæve penge. Dette punkt er derfor utrolig vigtigt!
Jeg vil derfor anbefale, at hvis man er i tvivl, om man har hævet nok penge, så betal med kort hver gang det kan lade sig gøre! Så kan man altid bruge sine kontanter de sidste steder.
Sprog: På Madagaskar snakker man malagasi og fransk. Der er meget få, der snakker engelsk, så det er vigtigt at være udstyret med en chauffør eller rejsebureau, der kan kommunikere på engelsk, samt kommunikere med de lokale. Vi oplevede flere steder store sprogproblemer, da de ikke snakkede et ord engelsk. Andre steder kan man sagtens finde ud af de ting man skal med engelsk og fagter.
Det kan være en god ide at have downloadet Google Oversæt på fransk, så man kan få folk til at skrive på din telefon. Det kan gøre tingene lettere. Nogle snakker dog ikke engang fransk, så man kan også downloade malagasi.
Vacciner og medicin: For at rejse til Madagaskar skal man have stivkrampe, Hepatitis A og B samt tjekke op på, hvornår der er Malaria sæson i landet. Vi spiste malariapiller på vores tur.
Derudover havde vi mavepiller med, som vi startede på inden turen rejste. De er fyldt med mælkesyrebakterier, som kan hjælpe, hvis man skulle spise dårlig mad, som der er en stor sandsynlighed for.
Biludlejning og vejene: GLEM DET! Min første tanke angående en tur til Madagaskar var at leje en bil og køre landet rundt. Efter en del research kom jeg dog fra ideen, heldigvis… Udover, at der bliver kørt, som var kørekortet trukket i en automat, så er vejene exceptionelt ringe. Faktisk er vejene så ringe, at Madagaskar er bedømt som det land i verden med de 4. dårligste veje. Kun overgået af Mauritanien, Den Demokratisk Republik Congo og Haiti. Vi kørte stort set kun langs hovedvejene, og det var frygteligt. Man kan slet ikke forestille sig, hvor ringe vejene er. Vejinfrastrukturen er mildest talt elendig. Grundet øens størrelse, geografi og ikke mindst de økonomiske forhold i landet, er vejene ikke til at råbe hurra for.
Hovedvejene hedder ’RN’ (Route Nationale), og det er den vigtigste kategori af veje på Madagaskar. Disse landeveje forbinder større byer og regioner. Derfor er de også præget af enorme mængder lastbiler, som kører fra kysterne til hovedstaden med de vigtigste varer. Dette sænker trafikken yderligere, og sammen med kæmpe huller osv., er det en langsommelig proces at komme fra A til B.
Taxi: Hvis du ligesom os besøger øerne på Madagaskar, så er det ikke sikkert, at du har din chauffør med, og så har du brug for en taxi. Her er det vigtigt at aftale prisen på forhånd. Vi oplevede flere gange, at de ville have ekstra, selvom vi havde aftalt en pris. Her er det vigtigt at holde fast i prisen I har aftalt.
Rejsebureau: Jeg vil på det kraftigste anbefale, at man rejser med et rejsebureau. Det er klart det sikreste, da de lokale guides kender de forskellige risici og forhold. Derudover sørger de også for at organisere guides osv., når man besøger nationalparker. Langt de fleste nationalparker kan nemlig ikke besøges uden lokale guides.
Vejret: Vejret er en vigtig faktor på Madagaskar. Landet er tæt på ækvator, og er derfor også præget af en regn- og tørsæson. Man vil derfor gerne forsøge at planlægge sin tur efter tørsæsonen, da der kommer enorme mængder vand i regnsæsonen. Så meget, at der på under en måned falder 50% mere vand end der gør et helt år i Danmark (Hvor jeg synes det regner rigeligt ;)). Landet skulle dog være utrolig smukt i regnsæsonen, men vi valgte nu alligevel tørsæsonen. Den løber fra maj til oktober. Dette er den køligere og tørre årstid på Madagaskar. Temperaturen er mere behagelig, og der er mindre nedbør i de fleste områder. Det er dog værd at bemærke, at grundet øens størrelse kan vejret variere enormt meget fra sted til sted. Da vi besøgte hovedstaden, var det kun 16 grader om dagen og 10-12 om natten, mens vi oppe nordpå havde 27-30 grader hele tiden.
Kriminalitet: Da Madagaskar er så fattigt et land som det er, er der også tendenser til, at der er kriminalitet. Især i hovedstaden Antananarivo er der beretninger om tyverier og røverier. Man skal derfor ikke bevæge sig ud efter mørkets frembrud. Dette bliver tydeliggjort på samtlige hoteller man er på, men også af tour guider, taxachauffører m.m., så det er altså ikke for sjov.
Ifølge diverse sider, samt vores guide, så er det også kun i hovedstaden, at der er problemer med kriminalitet. Dertil skal det dog stadig nævnes, at man også fraråder at gå ud om aftenen, selvom du befinder dig i ferieområder.
Jeg vil altid anbefale, at man går ind på UM.dk, og tjekker, hvorvidt udenrigsministeriet fraråder rejser til ens destination. Som opfølgning på dette, så følte vi os ikke utrygge på et eneste tidspunkt. Så det er ikke sådan, at man skal gå og være bekymrede. Det er mere ment som en heads-up, da landet er utrolig fattigt
Kvindelig rejsende: Hvis du er en kvinde, som skal rejse til Madagaskar, så har min kæreste lavet et indlæg om fem hurtige fra en kvindelig rejsende på Madagaskar.
Nå.. Nu til den sjove del. Min tur til Madagaskar, Mauritius og Reunion!
Dag 1: Rejsedag
Så er det endelig afgang! Efter mange mange måneder skulle vi endelig på vores drømmetur. Turen derned foregik fra Billund til Stockholm, fra Stockholm til Addis Ababa også fra Addis Ababa til Antananarivo, som er hovedstaden på Madagaskar.
Vi fløj med Ethiopian Airlines, som vi var meget tilfredse med. De fløj til tiden, udmærket mad, og flotte fly.
Bonus info: På Madagaskar er tidsforskellen kun 1 time, så man slipper for jetlag.
Overnatning: Havana Resort
Dag 2 – 3: Antananarivo
Antananarivo er hovedstaden på Madagaskar, men bliver bare kaldt Tana af de lokale. Der bor 1.300.000 mennesker i byen, og de fleste lever i ekstrem fattigdom. Det er også derfor, at der er meget kriminalitet, og man skal være opmærksom. Efter det er blevet mørkt, skal man ikke bevæge sig udenfor. Det anbefaler de alle steder. Både vores guide, vores hotel og andre steder på nettet. Så det er ikke for sjovt. Det er ikke fordi, at de advarer mod mord og lignende, men røverier og tyverier.
Vi oplevede ingenting, men vi lyttede også til de lokale og bevægede os ikke ud om aftenen.
Vi var ude om dagen, og her var der ingen problemer. Her gik vi bare selv rundt. De lokale holder godt nok meget øje med en, men de er ikke ubehagelige overhovedet.
Det er ikke fordi, at der sker det store i byen. Der er nogle aktiviteter i form af Rova Palace, Handicraft Market i Digue, Lemur’s Park og Ambohimanga Castle. Vi så dog kun Rova Palace, også er der også et ’Hollywood-skilt’ bare med Antananarivo i stedet.
Hvis man skal have god mad, så er det her en kæmpe anbefaling til den bedste restaurant i Tana. Restauranten hedder La Varangue, og er i centrum. Restauranten ligger på et hotel, og det er virkelig virkelig pænt derinde. Vi tog dog en taxi herhen, selvom det kun var 300 meter fra vores hotel.
Overnatning: Havana Resort
Dag 4: Tur start: Antananarivo til Sainte-Marie
Klokken 09.00 blev vi hentet på vores hotel også begyndte turen for alvor! Første tur varer 5 dage og tog os fra Madagaskars hovedstad, Antananarivo til tropeøen Sainte-Marie. Turen tog os igennem nogle af Madagaskars mange naturparker, som er kendt for dets fantastiske naturliv.
Hele turen dertil foregik med vores private chauffør, som kørte os fra A til B. Det var så dejligt at være bare os. Vi var ikke afhængige af andre på turen, kun os selv!
Første dag på turen gik mod Andasibe Park, som er den mest populære nationalpark i landet. Dette er fordi, at parken befinder sig så tæt på hovedstaden.
På turen dertil stoppede vi blandt andet ved Réserve Peyrieras Madagascar Exotic, som er en reptil park. Her så vi det første liv på turen. Kamæleoner, bladhale-gekkoer og krokodiller. Efter besøget her gik turen mod byen Moramanga, hvor vi så de lokale markeder.
Efter Moramanga kørte vi til vores lodge. Det tog 4 timer at køre, selvom der kun var 138 km. pga. det forfærdelige vejnet, der er, på Madagaskar. Det var dog ventetiden værd, fordi hold da op!!! Det er et af de smukkeste steder jeg har boet. Lodgen befinder sig på toppen af en bakke med udsigt udover nationalparkerne. Værelserne var fantastisk flotte, maden var god og infinity poolen var så pæn!
Overnatning: Mantadia Lodge (kan umiddelbart ikke bookes på Booking.com, men den var en del af luksus turen hos Benjamin/Mada Tours)
Dag 5: Andasibe Nationalpark
Dagen i dag skal bruges hvor vi slap, nemlig med mere natur. Vi blev kørt til indgangen af Andasibe Nationalpark, hvor vi fik en guide med rundt. Parken huser over 60 grupper lemurer fordelt over 11 arter.
Vi havde en vildt god dag. Turen rundt i parken tog ca. 5 timer, og man møder ikke mange andre turister. Der er nemlig nærmest ingen! Man har derfor hele parken for sig selv, og der er en fantastisk ro (bortset fra når Indri Lemuren kalder). Vores guide var så dygtig og han kunne finde alle dyr. Det var utroligt, fordi de var så godt skjult. Naturen er finurlig.
Hvad så vi?
På vores tur rundt fik vi en unik næroplevelse med Sifaka lemuren, som var kun få cm. fra os. Derudover så vi den mest populære lemur i parken, Indri lemuren. Dens kald kunne allerede høres ved indgangen, og man kan faktisk høre det over 3 km væk. Af andre lemur arter så vi også Common Brown lemuren og Woolly lemuren.
Af andre nævneværdige dyr så vi kamæleoner, bladhale-gekkoer og en masse fugle.
Praktisk:
På turen skal man have lange bukser og trøje på samt myggespray. Dette er både pga. myggene men mest fordi, at der er mange skarpe planter, hvor nogle også kan være giftige for turister.
Derudover skal man betale en guide fee og entre pris. Vi gav guiden 100.000 MGA svarende til 154 danske krone. Entre prisen kender vi ikke, da den var inkluderet i vores tur.
Dag 6: Endnu flere nationalparker
Efter endnu en fantastisk nat på Mantadia Lodge skulle vi afsted til endnu en nationalpark, Mitsinjo Park. Denne park er ikke en statsejet naturpark, hvilket tydeligt kan ses i setuppet. Ikke desto mindre forklarede vores guide, at dette faktisk tit var bedre for naturen, da det ikke var lige så påvirket af turister, men samtidig heller ikke hørte ind under deres lovgivning (som ikke altid er lige til at forstå).
Hvad så vi?
I parken her mødte vi slet ingen turister, og dyrelivet mindede meget om det i Andasibe (parkerne er også 400m fra hinanden). Vi var dog så heldige at se en kæmpe Panther Kamæleon, hvor vores guide gav den en fårekylling. Så vi så den fantastiske tunge.
Efter vores tur i Mitsinjo blev vi kørt til en anden lodge for at få frokost. Her skulle vi videre til Vakona Reserve, bedre kendt som Lemur’s Island. Efter dette skulle vi se en krokodillefarm. Lemur’s Island er en lille ø, hvor man har en masse lemurarter. Man bliver sejlet over i en kano (der er sådan 4 meter over), også er der lemurer over det hele.
Vi synes faktisk ikke, at det var særligt fedt. Det er for opstillet og en turistfælde. Jeg tænker, at de tjener mange penge på, at folk kan få taget deres billede med en lemur, men man ved godt, at det ikke er ’rigtigt’ så at sige. Lemurerne bliver fodret og passet, så det er mere ligesom en zoo.
Krokodillefarmen var til gengæld fed. Her var der virkelig mange krokodiller, fugle og kamæleoner, som så ud til at have det rigtig godt. Forskellen her var, at det var en lokal kvinde som passede stedet, og hun var så sød. Hun viste os rundt. Derudover var det også lidt federe at se krokodiller, som var en del sværere at finde i ’virkeligheden’ rundt i parkerne.
Aftenen sluttede af med en night walk. Vores guide hentede os, og vi blev sat af på en vej 5 km. fra vores lodge. Så gik vi ellers tilbage mod lodgen med pandelampe og lommelygter for at se nataktive dyr. Vi så ikke vanvittig meget, men vi fik set en Berthe’s mouse lemur, som er den mindste lemur OG den mindste primat i verden.
Overnatning: Mantadia Lodge
Dag 7: På vej til Sainte-Marie
Så er første tur ved at være veloverstået! Vi manglede bare en laaaang køretur. Vi skulle fra Andasibe til Foulpointe Beach, hvor vi skulle overnatte inden turen gik videre mod færgeovergangen. På vejen fik vi virkelig set, hvor dårlige vejene er. Distancen var på omkring 200 km. og det tog mere end 8 timer at køre.
På vejen stoppede vi i byen Tamatave, men det var ikke fordi, at der skete det store her.
Overnatning: Hotel Manda Beach
Dag 8: Færge til Sainte Marie
Så skulle vi til Sainte Marie og afslutningen af vores første tur. Turen gik fra Foulpointe Beach til færgeovergangen, som var fra Soanierana Ivongo. På turen skete det værst tænkelige… Vores bil gik i stykker. Langs vejene holder der så mange biler og lastbiler, der er i stykker, grundet de dårlige veje, så vi havde frygtet at det ville ske.
Heldigvis var vores chauffør, Rivo, lidt af en handyman, og fik os afsted igen. Vi blev dog lidt nervøse ift., at vi skulle nå en færge.
Da vi kom frem til færgen, var det den lokale afgang. Det var tydeligt. Stedet var meget gammelt, og servicen var ikke i top. På badebroen sad lokale i bare tæer og sorterede vanilje, som var ved at tørre. Det var en speciel, men cool oplevelse. De lokale forsøgte deres bedste på at forklare det de kunne om vaniljen, med deres manglende engelskkundskaber.
Vi kom dog afsted mod Sainte Marie. Her var havnen ligeså forvirrende. Der stod bare en masse mænd og råbte efter taxi og tuc tuc. Vi havde booket en taxi gennem rejsebureauet, så det var der heldigvis styr på. Han kørte dog meget vildt, så det var ikke den sjoveste tur til hotellet.
Praktisk: Da vi ankom til hotellet, fik vi at vide, at der ville være 4 timer til færgen, som gik klokken 10. Vi skulle derfor køre klokken 7, hvilket ikke gav nogen mening i vores hoveder, da det jo kun er 3 timer. Efter længere snak med chaufføren endte det også med at vi kørte klokken 7, fordi vi ikke kunne forklare ham, hvordan det ikke gav mening i vores hoved. Vi lå derfor søvnløse for at tænke på løsninger for, hvad der skulle ske, hvis vi ikke nåede færgen. VI NÅEDE DOG FÆRGEN. Afgangstidspunktet var bare klokken 10, men den har aldrig sejlet til tiden. Så vi sad faktisk og ventede i et par timer inden færgen sejlede.
Derudover havde vi valgt IKKE at tage en privatbåd, men i stedet den lokale færge. Her vil jeg klart prioritere at tage en privat båd næste gang. Forholdene på båden var ikke strålende, og der var meget varmt og proppet på båden.
Overnatning: Natiora Green Lodge
Dag 9-10: Sainte Marie
Nu har vi nogle dage på den skønne ø, Sainte-Marie, som har lige så flotte strande som Bora Bora, men er meget mindre turistet og meget billigere. På øen er der ikke vanvittig mange aktiviteter, så den stod bare på afslapning.
Sainte-Marie er også kendt under navnet Nosy Boraha. I gamle dage var øen en pirat ø. Her holdt pirater til, og det menes, at der mange steder på Madagaskar og omkringliggende øer er mange skatte begravet. I dag er det et af de mere turistede steder på Madagaskar, men landet er stadig meget lidt turistet i forhold til andre lande. Turisterne bliver tiltrukket af de fantastiske strande, samt hval-sæsonen, som løber fra august til september.
Vi havde nogle skønne dage på øen, hvor især hvalerne var i højsædet! De var simpelthen bare lige ude foran. Fra værelset, stranden, og næsten overalt kunne de ses. Der var mange flere end vi havde regnet med. Det var så fantastisk. Vi havde sågar en drone med, så vi kunne få nogle rigtig flotte skud af de smukke dyr.
Udover hvalerne, var der også et rigt dyreliv i vandet. Jeg var dog lidt skuffet over koralrevet, som jeg ikke fandt lige så betagende, som jeg havde læst det skulle være. Vi så dog en del dragefisk, som er meget giftige, men så flotte! På hotellet kunne man også låne en kajak. Det var en god service, som vi nød godt af.
Havde man flere dage på øen, end vi havde, kunne man med fordel besøge naboøen, Ile Aux Nates eller piratkirkegården.
Nyttig viden:
Sainte-Marie var også stedet, hvor man i 2016 fandt vragdele for det forsvundne Malaysia Airlines fly. Det store fly, bedre kendt under navnet MH370 forsvandt i 2014, og er ikke blevet set siden. Man ved ikke med 100% sikkerhed om vragdelene stammer fra flyet, men eksperter er næsten sikre. Derfor kan Madagaskars omkringliggende farvande måske være hjemsted for den forfærdelige tragedie, hvor over 239 mennesker forsvandt.
Dag 11: Rejsedag
For at starte vores næste tur skulle vi igen til hovedstaden, Antananarivo. Heldigvis er der en lufthavn i Sainte Marie med direkte fly til hovedstaden. Flyene drives af Air Madagaskar, og som nævnt i starten af indlægget, så er de ikke altid lige gode. Ikke pga. sikkerheden, men grundet deres punktlighed. Der er ofte problemer med flyene, som jo skal fikses inden de kan flyve. Dette kan tage lang tid, da reservedelene kan være langt væk.
Dette var hovedsageligt grunden til, at vi valgte at flyve dagen før vores næste tur, frem for at flyve på dagen, og risikere at gå glip af det næste fly.
Vi havde dog ingen problemer, og vi ankom til hovedstaden til tiden.
Overnatning: Flora Hotel
Dag 12: Mod Diego Suarez og tur nummer 2
Vores anden tur går fra Diego Suarez, som er et af de nordligste punkter på Madagaskar. Derfor var vi også nødt til at flyve hertil. Vi skulle derfor flyve fra Tana til Diego Suarez. Turen her tager omkring 2 timer. Fra Diego Suarez går turen et lille stykke ned i landet til en lille ø, der hedder Sakatia. På turen her skal vi igen besøge en masse nationalparker. Denne gang skal vi også se noget af den mere “barske” natur, som man finder på Madagaskar.
Vi tog tidligt afsted, da vores tur startede allerede klokken 8. Flyet landede kort inden turens start i Diego Suarez. Første dag gik med, at vi besøge Diego Suarez. Her blev vi hentet af vores næste guide. Forskellen fra tur 1 var dog, at chaufføren ikke kunne snakke et ord engelsk, hvilket lavede en lille sprogbarriere. Vi klarede det dog alligevel.
Byen har utrolig gode veje i forhold til resten af landet, da de er nyrenoverede. Da vi var færdige i byen, gik turen mod Montagne d’Ambre Nationalpark, hvor vi skulle overnatte. På vejen stod det dog hurtigt klart, at vejene hurtigt blev dårlige igen… Dog langt fra så dårlige som på første tur, så turen varede kun halvanden time.
Overnatning: Hotel Nature Lodge
Dag 13: Montagne d’Ambre National Park
Her blev vi lidt snydt af vores tur. Vi havde taget udgangspunkt i Benjamins tur fra hans hjemmeside, men havde ikke set, at vores specifikke tur var lidt anderledes (vi havde en PDF fil med vores tur). Vi havde derfor taget badetøj på, og var klar til en dag ved Emerald Sea. I stedet var dette blevet byttet ud med en hike i en nationalpark. Så vi blev slemt skuffet.
Det gik dog ikke så galt.. Vi skulle alligevel have set parken dagen efter, så det var stadig en oplevelse. Parken er kendt for dets fantastiske udsigter over Diego Suarez bugten og flotte natur. Der er flere vandfald i parken samtidig med, at der er nogle flotte søer.
Udover den fantastiske natur så vi her bl.a. et af mine helt store ønsker på Madagaskar, verdens mindste kamæleon!!! Udover den så vi også en del flere kamæleoner og bladhale gekkoer.
Overnatning: Hotel Nature Lodge
Dag 14: Red Tsingy
Efter morgenmaden begav vi os på endnu en tur med vores guide! Vi skulle i dag til Red Tsingy som er et meget unikt natursted på Madagaskar. Før vi kom frem skulle vi dog køre et par gode timer.
Da vi kom frem skulle vores guide ind og købe billetter til stedet. Imens kom der en flok af lokale børn. Heldigvis havde jeg pakket en masse tøj i Danmark, som jeg ikke ville få brug for mere. Det kunne vi give til de ivrige børn, som blev så glade! En anden bil kom også kørende op… De havde blyanter med til de små søde børn. Det var en meget speciel oplevelse!
Hovedattraktionen var dog den røde tsingy, som er skabt af kraftig erosion. Jeg skal nok uddybe, hvordan det er blevet til, på næste dag, fordi på dag 15, oplevede vi endnu flere spektakulære formationer.
Overnatning: Hotel Ankarana Lodge
Dag 15: Ankarana Park
Ankarana Park er et af de bedste steder på Madagaskar at finde kamæleoner. Udover dette er parken hjemsted for over 100 forskellige fuglearter samt 50 krybdyrs arter. Det er nu ikke dette parken er kendt for… Parken er nemlig en af de mest kendte på Madagaskar, hvis man skal vandre. Man kan både opleve kalkstensfæstninger med skarpe højdedrag, tæt tropisk jungle, løvskov, dybe huler og kløfter samt floder. Parken har derfor lidt af alting!
Det allermest populære steder i parken er Tsingy of Ankarana Park! I Ankarana Park regner det næsten 2000 mm. om året (I Danmark regner det ca. 700mm), derfor er der kraftig erosion, som giver nogle fantastiske smukke drypstensgrotter. ’Tsingy’ er betegnelsen for den erosion der sker med landskabet, hvor kalkstensunderlaget når frem til overfladen og bliver omformet af bl.a. det rindende vand. Det giver en form for pigge eller lignende, der stikker op i luften eller går ned under jorden. Disse pigge eller spyd af kalksten kaldes ’tsingy’.
Overnatning: Hotel Ankarana Lodge
Dag 16: Afslutning på anden tur – mod Sakatia
Nu nærmede vi os afslutningen på Madagaskar… Der var kørsel fra Ankarana Park til Ankify, hvor vi skulle med en privat båd 45 km ud til den lille ø, Sakatia. Bådturen tager ca. 2 timer. Vi skulle tidligt afsted om morgenen, så vi kunne få noget ud af dagen. Det tager nemlig 4 timer at køre fra Ankarana til Ankify.
På turen stoppede vores chauffør pludselig midt i ingenting, og vi tænkte, ”hvad sker der nu?!”. Han fulgte os ind gennem skoven, og for enden var der sat et lille tag op. Her sad der tre personer ved et langt bord. Bordet var fyldt op til renden med krydderier, og ikke mindst… vanilje. Det var første gang, hvor vi så noget der lignede souvenirers som vi kunne købe med hjem.
Jeg havde sagt, at jeg ville have så meget vanilje med hjem, jeg kunne, da verdens bedste vanilje kommer fra Madagaskar. Vi købte derfor en hel del vanilje med hjem, samt en masse lokale krydderier. Det var en virkelig fed oplevelse.
Da vi kom frem til Ankify blev vi smidt ombord på en lille speedbåd, og så var det ellers afsted! Til forskel fra da vi skulle til Sainte Marie, var vi her med en privat båd, og det var så dejligt. Alle pengene værd. Det kan anbefales. Vi blev sejlet lige til hotellet.
Overnatning: Hotel Océan Beach Sakatia
Dag 17-19: Sakatia
Efter ankomst til Sakatia i går, er det nu tid til den sidste afslapning inden turen går videre. Sakatia er en lille naturskøn ø ved siden af Nosy Be. Øen er kendt for dets fantastiske liv i vandet. Her kan man spotte skildpadder, hajer, delfiner, hvaler og når det er sæson, hvalhajer. Derudover er der ingen veje på øen. Man kan derfor hverken køre bil eller cykle på øen. Man kan altså kun gå. Man skal også være hjemme ved hotellet om aftenen, da der intet lys er på øen, hvilket er fantastisk for skildpadderne. Dette var også grunden til, at vi blev sejlet direkte til vores hotel. Det var altså ikke muligt at blive kørt eller lignende. Så man blev sejlet direkte til strandkanten.
På øen gik vi på rundt og så de fantastisk flotte strande og udsigtssteder. Det mest unikke var dog ved The Ambohibe Turtle Reserve. Ved en af strandene holder der grønne havskildpadder til. Man skal ikke andet end snorkle ud, og så er det bare at lede. Skildpadderne er over det hele lige fra unge skildpadder til kæmpestore voksne skildpadder. Skildpadderne kan blive lige så store som et voksent menneske. Det var helt vildt at se! Det bedste ved stedet er, at det ikke er mere end en meter dybt. Alle kan derfor være med.
Jeg nød flere timer derude hver dag. Det var den allerbedste måde at sige farvel til Madagaskar på. Sikke en oplevelse det har været!
Hvis man slet ikke kan få nok, så har jeg også beskrevet de 10 bedste naturoplevelser på Madagaskar.
Overnatning: Hotel Océan Beach Sakatia
Réunion
Efter næsten 3 uger på Madagaskar var det på tide at komme videre. Vi forbliver dog i området, da vi skal til Réunion. Réunion er en lille paradisisk ø i det sydlige Indiske Ocean, der byder på en uovertruffen kombination af naturskønhed og kulturel mangfoldighed. Réunion, som er en fransk oversøisk region, er ofte overset som rejsedestination, men den har meget at byde på for den eventyrlystne rejsende.
Som tidligere nævnt, er Réunion en fransk ø, hvilket også gør, at verdens længste indenrigs flyvning er til den skønne ø. Flyvningen er fra Paris og tager over 11 timer. Der er nemlig 9.400 km. mellem Paris og Réunion. Réunion er kendt for sin dramatiske topografi og vulkanske landskab. Øen befinder sig faktisk på en aktiv vulkan og har nogle af de mest betagende naturskabte vidundere, du nogensinde vil se. Vores primære mål var dog afslapning! Efter en masse lange og hårde dage med fantastske oplevelser var det nu tid til lidt afslapning.
Dag 20: Rejsedag til Réunion
Fra Sakatia blev vi hentet med en båd og sejlet til den noget større, og mere populære, naboø, Nosy Be. Herfra skulle vi med Air Austral (det klart dyreste flyselskab på turen) til St. Denis på Réunion. Flyveturen tager kun halvanden time, men vi gav svimlende 3.600,- pr. billet for turen. Helt fuldstændig vanvittigt. Men sådan er det nu engang i mellem.
Efter den korte flyvetur skulle vi til hotellet, og her dummede vi os…. Vi valgte nemlig at tage en taxi til hotellet, som lå 40 minutter væk. Vi var vant til Madagaskar priser, så det tænkte vi ikke meget over. Først da vi kom frem til hotellet og taximeteret viste 120€ slog det os… Vi er jo i Frankrig, så selvfølgelig er priserne heraf. Vi måtte jo så punge ud, og tjekke ind på hotellet.
Hvad skal man gøre i stedet? Der går busser fra lufthavnen hele vejen rundt på øen, langs kysten i hvert fald. Prisen for en bus billet er kun 5€ (!!) og tager kun 20-30 minutter længere tid end taxien (til vores hotel).
Fun fact om Réunion: Verdens dyreste vej er på Reunion. Vejen er først færdig om 4 år, men de første 7 km af vejen har allerede kostet mere end 13.500.000.000 danske kroner!!!! Vejen hedder Nouvelle Route du Littoral, og skal forbinde 2 af de største byer i Reunion ved en vej OVER VANDET. Det imponerende infrastrukturprojekt på øen, har til formål at forbedre øens transportnetværk og styrke forbindelsen mellem forskellige regioner. Grunden til at vejen skal laves, er fordi, at den eksisterende kystvej, var sårbar overfor jordskred og oversvømmelser.
Overnatning: Ness by Ocean
Dag 21-23: Afslapning på Réunion
Som nævnt, så stod den mest på afslapning på Réunion. Det var egentlig ikke fordi, at der ikke var ting at lave, for det er der! Vi så dog også nogle ting. Bl.a. så vi piratkirkegården, cemetery of Saint Paul (Den som Jeremy Clarkson og co. besøge i The Grand Tour).
Det, jeg havde glædet mig mest til var dog snorkling! Øen har nemlig nogle fantastiske snorkle muligheder pga., at der er så mange strande med roligt vand grundet koralrevet, som gør at bølgerne slår ned meget længere ude.
Vi boede ved Saint-Gilles, og her var vandet så lækkert! Jeg kunne ligge og snorkle derude i flere timer. Der var rigtig mange faverige fisk. Når man ikke snorklede kunne man nyde det azurblå vand, mens man længere ude kunne se hvaler hoppe rundt. Det var helt fantastisk igen at se hvaler så tæt på!
Dag 24: La Piton de la Fournaise Volcano
Nu kunne vi ikke slappe af mere! Vi blev nødt til at komme på tur. Det er der heldigvis rig mulighed for på Réunion. Réunion er jo en vulkan ø, og derfor er der en del spektakulær og barsk natur! Herunder bl.a. den mest aktive vulkan i hele verden, The Piton de la Fournaise. Vulkanen tiltrækker besøgende fra hele verden for at se lavastrømme og krateret.
For at se vulkanen, så SKAL man have en bil. Man kan heldigvis leje biler mange steder til billige penge, så det vil jeg anbefale. Det er umuligt at komme hen til vulkanen uden en bil, da offentlig transport stopper meget før vulkanen.
Turen ud til vulkanen er en oplevelse i sig selv. Man kører op i det vilde terræn gennem de tætte træer. Pludselig når man trægrænsen, også er det hele helt nøgent. Her er der en del flotte lookouts, som jeg klart kan anbefale at se.
Da vi kom frem til vulkanen (eller hvor den berømte hike starter), var det for sent at gå ruten. Vores bil kunne ikke leveres før om formiddagen, så vi kunne ikke nå, at gå den spektakulære rute til krateret. Vi synes dog, at der var massere at se alligevel!
Udover det, så gik vulkanen også i udbrud mens vi var der! Vi fik advarsler på vores telefon, så det var lidt vildt. Vi kørte nedad igen, og på vej tilbage, kørte vi langs hovedvejen, hvor man kunne se lavaen rende ned af vulkanen! Kiggede man den anden vej, så man havet, hvor der ligger et gammelt skibsvrag, som jeg også synes, at man skal se, hvis man besøger øen.
Hvis man ønsker en en mere udførlig guide af vulkanen, kan man, med fordel, læse min guide til La Piton de la Fournaise.
Med denne fantastiske oplevelse sluttede vores besøg på Réunion! En naturskøn ø, som gav os mere end vi turde drømme om! Nu videre til sidste stop… Mauritius.
Mauritius
Nu går turen til vores sidste destination, som er, Mauritius. Her skal vi de første par dage lave nogle aktiviteter, og ellers står den på afslapning de sidste dage.
Mauritius, en ø-nation i Det Indiske Ocean, er et smukt og eksotisk rejsemål, der vil fortrylle dig med sine hvide sandstrande, krystalklare farvande, frodige bjerglandskaber og en fascinerende kulturarv. Til forskel fra Reunionen, så er Mauritius et selvstændigt land. Landet har en spændende historie, som der er værd at udforske, hvis man besøger landet. Vi hørte mange historier om, hvordan landet var blevet koloniseret ad flere omgange for til sidst at blive selvstændige. Det var alt sammen meget spændende.
Dag 25: Rejsedag til Mauritius
Vi skulle flyve fra St. Denis til Mauritius, som blev drevet af Air Mauritius. Flyveturen er meget kort, og tager kun omkring en halv time!
De næste dage skal vi bare udforske øen. Til forskel fra Reunion, burde der være flere billedskønne strande, og lidt mindre unik natur, på Mauritius. Der er dog stadig rig mulighed for naturoplevelser. Faktisk synes vi, at de strande vi så på Reunion var ligeså flotte som dem på Mauritius. Derudover er den mest populære aktivitet på Mauritius faktisk også en naturoplevelse. Dog er dette ikke på niveau med det vulkanen på Reunion, men stadigvæk flot!
Af de mere populære ting på Mauritius finder vi disse (sidstnævnte er nok den mest populære):
- Cap Malheureux
- Grand Baie
- Ile aux Cerfs
- The 7 Waterfalls hike
- The Black River Gorges Natural Park
- Le Morne Brabant
- Chamarel and the Seven Colored Earth
Overnatning: Mon Choisy Beach R.
Dag 26 & 27: Afslapning på smukke strande
Mauritius er kendt for sine fantastiske strande, der nærmest tager pusten fra dig. Fra Trou aux Biches til Le Morne, vil du finde kilometerlange strækninger af hvidt sand, hvor du kan slappe af, svømme, snorkle og nyde solnedgangen. Vi boede ved Mon Choisy Beach, som var en virkelig naturskøn strand, men ikke her de fleste bader. Her var dog stadig utrolig smukt, så vi nød det virkelig.
Man kunne gå herfra mod Grand Baie, hvor der sker lidt mere. Vi gik langs vandet hele vejen, og det var fantastisk! På vejen finder man også et par luksus resorts, hvor vi også spiste frokost!
Hvis man vil shoppe, så er der også et ‘indkøbscenter’ eller ‘shoppe-by’. Det var virkelig sjovt. Vi købte faktisk nogle ting med hjem til vores lejlighed, fordi det var så flot og billigt. Så der kan jeg anbefale, at man tager ind. Stedet hedder La Croisette.
Overnatning: Mon Choisy Beach R.
Dag 28: Hvalsafari og delfiner
Hjemmefra havde vi planlagt en tur ud for at se hvaler og delfiner. Dette kan også sagtens gøres, når man kommer til Maurititus, men vi valgte at have det planlagt. For os var det vigtigt, at vi var med en tur, som også ville dyrene det bedste. Der er nemlig mange ture, hvor arrangøren ikke respekterer dyrene og faktisk også bryder lovgivningen. Vi fandt derfor et sted, som havde styr på det hele. Stedet hed Dolswim.
Her kunne man vælge flere ture. De fleste gik bare til delfinerne, men vi valgte den store tur, hvor vi også skulle se hvaler.
Tidligt om morgenen sejlede vi ud efter de mægtige dyr. Vi var virkelig heldige og så både pukkelhvaler og kasketlothvaler. Sidstnævnte HELT tæt på. Det var magisk.
Efter et par timer på hvalsafari gik turen videre mod næste stop… Delfiner! Her kunne man få lov at snorkle med delfinerne, da dette ikke stresser delfiner på samme måde, som det stresser hvaler. Der var dog ret mange både der, så det var ikke en ligeså intim oplevelse som hvalerne, men vi fik da stadig et par flotte videoer af de enestående dyr.
Overnatning: Hotel Chalets Chamarel
Dag 29: Chamarel and the Seven Colored Earth
Nu er det endelig tid til den største attraktion på Mauritius, Chamarel and the Seven Colored Earth. Dette naturfænomen er en ægte skat, der bør stå øverst på din liste over steder at besøge, når du udforsker øen. Her er en beskrivelse af den fantastiske Chamarel-plantage og de mystiske farvede jordlag, som vil fortrylle dig.
For det første, så boede vi lige ved siden af stedet, så vi kunne faktisk gå hertil. På den måde slap vi også for at betale for at besøge parken, hvilket var en fordel! Så det kan jeg anbefale.
The Seven Colored Earth er resultatet af vulkansk aktivitet og nedbrydning af basalt og lava. Jorden i området indeholder mineraler med forskellige farver, der er blevet adskilt og blandet af naturens kræfter gennem tusinder af år. Det er virkelig specielt at se! Det er dog slet ikke det eneste man kan se her.
Udover den farvede jord, så er der også en masse store skildpadder her. Man kan også besøge Chamarel Waterfall, Ebony Forrest eller Lavilleon Adventure Park. Alt dette ligger indenfor gå afstand til hinanden, så man kan sagtens klare det hele på en gang!
Overnatning: Hotel Chalets Chamarel
Dag 30: Afslapning og romsmagning
Efter en lang men spændende rejse, er det tid til den sidste dag! Her stod den bare på afslapning hele dagen. Vi fik nydt det sidste af Mauritius i vores luksus lejlighed. Vi nød vejret, udsigten, vandet. Det var en god afslutning på turen.
Overnatning: Hotel Chalets Chamarel
Dag 31: Hjem til DK
Efter den mest fantastiske og spændende tur, var det nu på tide at vende snuden hjemad! Her fløj vi fra Mauritius til Dubai også fra Dubai til København! Turen var forholdsvis lang, men stadig kortere end turen til Madagaskar! Det var, trods alt, nemmere at komme hjem fra Mauritius, som har en fin infrastruktur, sammenlignet med Madagaskar, der ikke havde nogen overhovedet!
Jeg håber, at du har fået noget ud af denne lange guide omkring den perfekte tur til Madagaskar, Reunion og Mauritius! Hvis du har nogle spørgsmål, så tøv ikke med at smide en kommentar. Og hvis du virkelig bare gerne vil til Madagaskar, så er du altid velkommen til at skrive til mig hos Hannibal Travel.
Pingback:De 10 vildeste dyreoplevelser på Madagaskar - The Student Traveller
Pingback:Madagaskar: Fem hurtige fra en kvindelig rejsende - The Student Traveller
Pingback:Madagaskar: De 10 bedste naturoplevelser - The Student Traveller
Pingback:Madagaskar: Fem hurtige om dyrelivet - The Student Traveller
Pingback:Madagaskar: De bedste (og værste) hoteller og lodges - The Student Traveller
Pingback:Madagaskar: Fem hurtige praktiske råd